V katarski prestolnici je bilo vse pripravljeno za začetek 48. svetovnega prvenstva v športni gimnastiki. 14-dnevni maraton prečudovitega športa – športna gimnastika. Prvenstvo se je začelo z uradnimi treningi že v nedeljo, v četrtek, 25. 10., so bila na sporedu prva tekmovanja. Slovenijo je zastopala ženska ekipa v postavi Teja BelakTjaša KysselefAdela Šajn in Lucija Hribar.

Dekleta so na svetovnem prvenstvu v športni gimnastiki v Dohi osvojile 31. mesto med ekipami. Tjaša Kysselef je dosegla svoj osebni rekord na svetovnih prvenstvih, saj je na preskoku osvojila odlično 14. mesto.

Na prvenstvu je nastopilo več kot 500 telovadcev in telovadk iz 76 držav, ki so se v Dohi borili za 16 kompletov odličij. Poleg kolajn pa so v Katarju podelili prve tri vozovnice za OI 2020 – po najboljše tri reprezentance v finalu ekip tako v moški kot ženski konkurenci so si avtomatično priborile nastop v Tokiu. Preostale reprezentance bodo imele še priložnost za uvrstitev na igre na tekmovanjih 2019 in 2020.

Na prvenstvu v Dohi se je spet vrnilo finale ekip, ki ga na zadnjem SP-ju 2017 v Montrealu ni bilo v programu. Nazadnje so se ekipe na SP-ju pomerile leta 2015 v Glasgowu, leta 2016 pa tudi na olimpijskem turnirju v Riu de Janeiru. Naslov svetovnih prvakov branijo Japonci, ki so zmago potrdili tudi na OI v Riu.

ŽENSKE EKIPE, ki so si vozovnico za OI 2020, Tokio, že priborile:

GOLD … USA – BILES Simone, EAKER Kara, HURD Morgan, Mc CALLUM Grace, SMITH Ragan, Mc CUSKER Riley

SILVER … RUS – Russian Federation – AKHAIMOVA Liliia, ALEKSEEVA Irina, MELNIKOVA Angelina, MUSTAFINA Aliia, SIMAKOVA Angelina, SPIRIDONOVA Daria

BRONZE … CHN – People’s Republic of China – CHEN Yile, LIU Tingting, LIU Jinru, LUO Huan, du Siyu, ZHANG Jin

Med številnimi slovitimi imeni, olimpijskimi ali svetovnimi prvaki, kot so Rusinja Alija Mustafina, Britanec Max Whitlock, Nizozemka Sanne Wevers, Japonec Kenzo Širaj, Ukrajinec Oleg Vernjajev, Japonka Maj Murakami, Nizozemec Epke Zonderland, Južni Korejec Ri Se Gwangin in Kitajec Zou Džingjuan, je pot do zgodovinskega osmega olimpijskega nastopa začela tudi 43-letna Uzbekistanka Oksana Čusovitina, neuničljiva zvezda, ki je kolajne na velikih tekmovanjih do zdaj osvajala za tri države – tudi Rusijo in Nemčijo. Na svojem paradnem orodju preskoku je finalu osvojila nehvaležno 4. mesto.