Gimnastika je športna panoga, ki ima nacionalni pomen. Za izvajanje gimnastičnih elementov so potrebni moč, gibljivost, koordinacija, ravnotežje, eksplozivnost, hitrost in preciznost, predvsem pa profesionalno in strokovno vodstvo. Psihično pa visoka zbranost ter smisel za ritem in glasbo (npr. na parterju).

Gimnastika ima dolgo in ponosno zgodovino s koreninami v antični Grčiji in takratnimi olimpijskimi igrami. Upodablja popolno združitev športa in estetike ter moči pri čemer športniki nemalokrat uprizorijo neverjetne akrobacije.

Gimnastika je na olimpijskem programu od prvih iger moderne dobe, vendar so se discipline menjavale. Pri športni gimnastiki se je leta 1924 nekako ustalil moški program, medtem ko so ženske začele nastopati šele 1928 v Amsterdamu.

Gimnastika se je razvila iz vaj, ki so jih izvajali stari Grki. Z gimnastiko so želeli utrditi telo. Vsak grk je imel zase posebno vajo, ki jo je rad izvajal in se ob njej tudi krepil. Vsako večje grško mesto je imelo telovadnico ali dvorišče za skakanje, tekanje in rokoborbo.

Po grkih so za gimnastiko Grkov izvedeli še Rimljani z cesarjem Teodozijem na čelu.Ta je ukinil takratnje olimpijske igre. Za nekaj stoletij je bila telovadba popolnoma pozabljena.

Sama beseda izvaja iz grške besede γυμναστική. V 15. stoletju je Girolamo Mercurale iz Italije napisal De Arte Gymnastica (umetnost gimnastike), v kateri je združil več ključnih pomenov pri sami telovadbi. Knjiga je vsebovala zapiske o pravilni prehrani, pravi telesni dejavnosti ter primerni higieni. Ta knjiga velja za prvo knjigo o medicini športa.